پیشگیری از تب خونریزی دهنده کریمه کنگو
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه- کنگو یک بیماری حاد در انسان است که مرگ و میر بالایی دارد. خوشبختانه بیماری به ندرت در انسان بروز میکند و در حیوانات شایعتر می باشد.با توجه به آغاز فصل گرما و شیوع این بیماری آشنایی با آن و رعایت نکات ذیل در پیشگیری از آن برای همگان ضروری و قابل توجه است.
تب کنگو یک تب ویروسی خونروی دهنده است که توسط گروه نایرویروس ایجاد میشود. مهمترین منبع آلودگی کنههایی هستند که از مهرهداران کوچک تغذیه میکنند و حیوانات از طریق نیش کنههای آلوده به بیماری دچار میشوند.
در گاو و گوسفند و بز بعد از اینکه حیوان آلوده شد، به مدت یک هفته ویروس در جریان خون به گردش در میآید. انسان از طریق تماس مستقیم با خون و سایر بافتهای آلوده احشام یا در اثر گزش کنه، آلوده میگردد. اکثر موارد ابتلا مربوط به کارکنان کشتارگاهها و دامداران و دامپزشکان میباشد.
علائم بیماری
بروز علائم بیماری به طور ناگهانی است. با تب، درد عضلانی، سرگیجه، درد در ناحیه گردن، سفت شدن گردن، پشت درد، سردرد، سوزش چشمها و حساسیت به نور همراه است.
انسان چگونه به ویروس تب کنگو آلوده میشود؟
- از طریق نیش کنه
- تماس پوست خراشیده با خون تازه یا بافت آلوده به ویروس
- تماس پوست خراشیده با خون یا بافت بیمار آلوده یا انتقال از طریق سوزن و وسایل تیز و برنده مورد استفاده در بیمارستان
- تماس پوست خراشیده با خون یا بافت آلوده گوسفند، گاو، بز،خوک و.....
انسانها در چه زمانی در معرض خطر قرار میگیرند؟
این بیماری اغلب کشاورزان و دامداران را گرفتار میکند و مردم شهری در زمان حضور در تفریحگاه و فضاهای بیرون شهری در صورتی که کنه آلوده آنها را نیش بزند یا حیوانی را شکار و بعد کشتار کنندو بویژه در ایام سفرهای زیارتی و انجام نذورات و ذبح گوسفندان، آلوده میشوند. اگر فردی کنه آلوده به ویروس را با انگشت له کند نیز آلوده میگردد. تنها کسانی که مرتباً در معرض آلودگی هستند قصابان و کارکنان کشتارگاهها هستند. چون آنها صدها بار در روز با خون تازه و سایر بافتهای گاو و گوسفند در تماسند.
وقتی دام را کشتار میکنند، کنهها از پوست دام جدا میشوند و به هر چیزی که در دسترس باشد میچسبند و این خطر دیگری است که شاغلین کشتارگاهها را تهدید میکند.
آیا خطری مصرف کنندگان گوشت را نیز تهدید میکند؟
ویروس CCHF نسبت به حرارت و PH اسیدی یا قلیایی بالا مقاوم نیست. دانشمندان بر این عقیدهاند که وقتی لاشه گوسفند را بعد از کشتار آویزان میکنند تا خون دام کاملاً تخلیه گردد، PH گوشت اسیدی میشود و ویروس از بین میرود لیکن کنه ناقل بیماری میتواند باعث انتقال گردد.
توصیه میشود:
- گوشت را از مراکز تهیه و توزیع مجاز تهیه فرمایید که حداقل 24 ساعت از زمان ذبح آن گذشته باشد
- از خرید گوشت و ذبح دام زنده درمراکز فروش غیر مجاز خودداری گردد.
- در صورت ذبح دام زنده، گوشت تازه ذبح شده را به مدت 24 ساعت در کیسه در بسته در یخچال نگهداری و سپس با دستکش برای تقسیم و بسته بندی و مصرف آن اقدام شود.
- وسایل و میز کار مورد استفاده در تکه کردن گوشت را بطور کامل شستشو دهید
تهیه و تنظیم: مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان
#بهداشت #درمان #بیماری #دام #تب #کریمه #کنگو
کد خبر نگار: 110115
نظر