هفته جهانی آگاهی نمک (22 لغایت 28 اردیبهشت 1404)

به گفته سازمان جهانی بهداشت ، کم کردن مصرف نمک، بخشی از راهنمای تغذیهای در سطح بینالمللی بوده است. دلیل این توصیه آسیب به سلامتی و مرگ بیش از 1.9 میلینون نفر در جهان بعلت مصرف بیش از حد نمک است. کاهش مصرف نمک به عنوان یکی از مقرون به صرفه ترین اقداماتی است که کشورها می توانند برای بهبود نتایج سلامت جمعیت انجام دهند.
سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند که مصرف روزانه سدیم ۲ گرم و نمک 5 گرم باشد، اما متوسط مصرف روزانه مردم بیش از دو برابر این مقدار است (حدود ۴.۳ گرم در روز) و توصیه دیگر مصرف نمک کمسدیم بجای نمک معمولی است . ولی قیمت آن گرانتر از نمک معمولی بوده و در همه جا نیز عرضه نمی شود.
اکثر مردم بیش از حد از نمک استفاده میکنند و به طور متوسط ۹ تا ۱۲ گرم در روز، یا حدود دو برابر حداکثر میزان توصیه شده مصرف میکنند. مصرف نمک به میزان کمتر از پنج گرم ( یک قاشق مرباخوری ) در روز برای بزرگسالان، به کاهش فشار خون و خطر بیماریهای قلبی عروقی، سکته مغزی و حمله قلبی عروقی کمک میکند.
بعلت تغییر در الگوی غذایی و افزایش مصرف غذای فرآوری شده (حاوی چربی اشباع و چربی ترانس و قند ونمک سدیم بیشتر )، زندگی شهر نشینی و تغییر سبک زندگی در دهههای اخیر فشارخون بالا و افزایش خطر بیماری قلبی وعروقی افزایش یافته است.
مواد غذایی نمک سود و دودی شده انواع شور و ترشیها، سسهای سالاد آماده، سویا سس، زیتون و خردل، سوپهای آماده، تنقلات شور مانند چیپس سیب زمینی، چوب شور ، چیپس ذرت، کراکر، آجیل شور، سوسیس و کالباس، و غذاهای کنسروی حاوی قند، نمک، چربی و اسید چرب ترانس است و افراد باید در مصرف آنها احتیاط کنند.
سرسفره به غذا نمک نزنید و نمکدان را از سفره و میز غذا حذف کنید. به جای نمک از چاشنیهایی مانند سبزیهای معطر تازه یا خشک مانند (نعناع، مرزه، ترخون، ریحان و...) یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا استفاده کنید.
هفته جهانی نمک نقطه روشنی جهت آگاهی بخشی به افراد جامعه است تا بتوانیم با راه حل های ساده اما موثر میزان نمک به کار رفته در صنایع و خانه ها را کاهش دهیم. مصرف بیش از حد نمک میتواند پیامدهای جدی برای سلامت داشته باشد. سدیم بالا فشار خون، بیماری قلبی، سکته مغزی و مشکلات کلیوی را افزایش میدهد. همچنین، میزان زیاد نمک میتواند به از بین رفتن کلسیم در بدن منجر شود که این امر سلامت استخوانها را به خطر میاندازد به فرزندان خود، میوه و آجیل خام بدهید و آنهارا از کودکی به مصرف غذای کم نمک عادت دهید. اگر به تدریج مقدار نمک افزوده شده به غذا را کاهش دهید ظرف چند هفته ذائقه شما به غذای کم نمک عادت می کند.
مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان
بهداشت #درمان #نمک#
کدخبرنگا:110115
نظر