دخانیات، تهدید کننده سلامت باروری، نوزاد و جوانی جمعیت

مصرف دخانیات مهمترین عامل مرگهای قابل پیشگیری است. دود تنباکو و سیگار حاوی بیش از 7000 ماده شیمیایی است که بیش از 40 نوع از آنها موادمحرک یا سمی و سرطانزا هستند. در بین این مواد شیمیایی، گازها و بخارهای متنوعی وجود دارد که از نظر غلظت حامل مواد خاصی هستند که آلایندگی آنها 50 هزار برابر بیشتر از آلودهترین شهرهای جهان است.
دخانیات سبب بروز افزایش خطر بروز بسیاری از سرطانها در بدن از جمله سرطانهای سر و گردن، ریه، گوارشی مانند معده و مری، لوزالمعده و روده ، سرطانهای ادراری مانند مثانه، کلیه و سرطانهای رحم و خون میشود.
دخانیات منجر به افزایش خطر بسیاری از بیماریها مانند بیماریهای قلبی عروقی، سکته مغزی، پوکی استخوان، دیابت، ناراحتی و عفونت تنفسی، اختلالات عروقی، زخمهای معده و دوازدهه میشود. احتمال ناتوانی جنسی مردان سیگاری حدود دو برابر بیشتر از مردان غیرسیگاری است. در زنان هم کشیدن سیگار میتواند منجر به نازایی و ایجاد مشکلات در حین حاملگی، نازایی، حاملگی خارج از رحم، سقط خود به خودی و زایمان جنین مرده شود.
همچنین پژوهشها نشان میدهد که مصرف دخانیات در دوران بارداری موجب کم وزنی نوزاد، اختلال در رشد جنین، کاهش ضریب هوشی کودک، اختلالات رفتاری، آسم و سایر حساسیتها در نوزاد خواهد شد.
از دیگر اثرات مصرف دخانیات چین و چروک صورت، بیماریهای دندان، حساسیت و آلرژی را میتوان نام برد.
عوارض مصرف مواد دخانی بر بارداری
مصرف و مواجهه با دود دست دوم مواد دخانی اثر منفی زیادی بر سلامت باروری دارد. مدت زمان لازم برای باردار شدن یک خانم سیگاری دو برابر یک خانم غیرسیگاری است و مصرف دخانیات توسط هر دو والد باعث کاهش باروری خواهد شد.
تأثیر مواد شیمیایی موجود در تنباکو بر روی باروری شامل موارد ذیل است:
- کاهش تعداد اسپرم (نطفه مرد)، کاهش حرکت و کیفیت اسپرم
- کاهش تعداد و کیفیت تخمک، کاهش خون رسانی به رحم و تخمدانها
- افزایش خطر بیماریهای لولههای رحمی و بارداری خارج از رحم
- افزایش میزان سقط خود به خودی
دخانیات شانس موفقیت درمانهای ناباروری را کاهش میدهد
این اثرات حتی زمانی که خود بیمار دخانیات مصرف نمیکند ولی مکرراً در معرض دود آن قرار دارد (دود دست دوم) نیز ایجاد میشود. بررسیها نشان میدهد که ترک مصرف دخانیات حداقل دو ماه قبل از لقاح خارج رحمی (IVF) احتمال موفقیت آن را افزایش میدهد. اگر مصرف دخانیات قبل از شروع درمان ناباروری قطع شود، ممکن است تأثیر طولانی مدت آن روی تخمدان و اسپرم تا حدی باقی بماند. مصرف دخانیات احتمال سقط خود به خودی و دیگر عوارض بارداری از جمله زایمان زودرس، تأخیر رشد داخل رحمی جنین، مشکلات سلامت شیرخواران و مرگ ناگهانی شیرخوار را افزایش میدهد. مهمترین راهکار برای پیشگیری از ناباروری و همچنین بارداری بدون عارضه و داشتن کودک سالم ترک مصرف دخانیات و دوری از دود آن میباشد.
تهیه و تنظیم: مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان
#بهداشت #درمان #هفته #بدون #دخانیات #باروری # جوانی #جمعیت
کد خبر نگار: 110115
نظر