اول دسامبر؛ روز جهانی ایدز

نامگذاری روز جهانی ایدز
از سال ۱۹۸۸ اول دسامبر (برابر ۱۰ آذر) روز جهانی ایدز نامگذاری شده است و هر ساله برای این روز، شعار خاصی نیز در نظر گرفته میشود. هدف عمده از این کار این است که به عموم مردم یادآوری شود که HIV از بین نرفته است و هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود. در روز جهانی ایدز مردم لباسهای شان را به روبان قرمز مزین میکنند تا توجه و مراقبت در برابر HIV و ایدز را متذکر شده و به دیگران یادآور شوند که تعهد و پایبندی و حمایت آنها مورد نیاز است.
شعار روز جهانی بهداشت در سال 2023(1402)
به یاد داشته باشید و متعهد شوید. یعنی یاد و خاطره قربانیان این بیماری را گرامی داشته و برای افزایش دسترسی عادلانه به خدمات مراقبتی برای همه تلاش کنیم تا قدرت لازم برای پایان این اپیدمی را بدست آوریم.
اپیدمی جهانی ایدز
ویروس ایدز با توجه به میزان ایجاد بیماری و میزان بالای مرگ و میر که دارد یک مورد اضطراری جهانی برای زندگی انسان است و بر تمامی سطوح جامعه اجتماعی، خانوادگی و فردی تاثیر می گذارد. ایدز تا به حال جان میلیون ها انسان را گرفته است و در سرتاسر جهان هر ساله میلیون ها انسان به ویروس آلوده می شوند.
راههای انتقال ویروس ایدز:
1- داشتن رفتار مخاطره آمیز جنسی
2- استفاده مشترک از سرنگ و وسایل تزریق آلوده
3- از طریق خون و فرآوردههای خونی
4- انتقال از طریق مادر به نوزاد
ولی ازراههای زیر انتقال صورت نمیگیرد:
- کار کردن با یکدیگر و زندگی دسته جمعی
- هم صحبت شدن و معاشرتهای اجتماعی یا تماس روزمره با افراد مبتلا مانند هم سفر بودن، همکلاس بودن، نشستن در کنار یکدیگر از روابط عادی اجتماعی مثل سوار شدن در اتوبوس و تاکسی و استفاده از تلفنهای عمومی
- غذا خوردن، آشامیدن و یا استفاده از قاشق و چنگال، لیوان و وسایل و ظروف غذاخوری
- اشک و بزاق و از راه هوا (عطسه و سرفه(
- استفاده از سرویسهای بهداشتی مشترک مثل حمام، توالت و استخرهای مشترک
- توسط حیوانات، حشرات و یا نیش آنها
پس از زندگی در کنار افراد مبتلا نهراسید. فردی که مبتلا به بیماری است در صورت تداوم درمان، از زندگی طبیعی برخوردار است.
از آنجا که راههای انتقال ویروس از راه جنسی و خونی است با خودمراقبتی میتوان از میزان ابتلا کاست. یعنی با مراقبت از خود و برای حفظ سلامتی کارهایی را انجام دهیم که زندگی بهتر و سالمتری داشته باشیم و به سلامت جسمی و روانی خود و خانواده بیفزاییم.
1-با خویشتن داری و داشتن رابطه جنسی ایمن از میزان ابتلا کاسته میشود.
2- رعایت بهداشت فردی و استفاده نکردن از وسایل مشترک مثل تیغ و سرنگ
3- عدم استفاده از مواد اعتیادآور بویژه روانگردانها
در صورت مواجهه با ویروس (داشتن رابطه جنسی پرخطر یا فرو رفتن سرسوزن آلوده و استفاده شده) با مراجعه به مراکز پیشگیری از بیماریهای رفتاری در مدت 72 ساعت اول و گرفتن درمان پیشگیرانه از ابتلا به بیماری به میزان زیادی کاسته میشود.
تهیه و تنظیم: مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان
#بهداشت #درمان #هفته #روز جهانی #ایدز # مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان
کدخبرنگار: 110115
نظر