هفته ملی انتقال خون : 7 لغایت 13 مرداد ماه
خون یک نیاز جهانی است ، اما دسترسی به آن به خصوص در کشورهای با درآمد کم و متوسط به پایین کمتر است. کمبود خون در زنان و کودکان تاثیر بیشتری دارد، زیرا این افراد به خون بیشتری نیاز دارند. تبدیل شدن به فردی که اهدای خون میکند ساده است اما این اقدام، گامی فداکارانه است که همه میتوانند برای تقویت جامعه خود بردارند و از سیستم سلامت کشور خود و جانهای ملت خود مراقبت کنند. مردم کشور ما هم در این امر پیشگام هستند و با اهدای خون خود در مواقع ضروری جان هزاران نفر را از مرگ نجات میدهند
در مرداد سال ۱۳۵۳ شمسی سازمان انتقال خون ایران با هدف سامان بخشیدن به وضع آشفته خون رسانی و به منظور ترویج فرهنگ اهدا، تهیه و تأمین خون و فرآوردههای سالم و مطمئن و رایگان برای رفع نیاز بیماران نیازمند، به خصوص مبتلایان به تالاسمی، هموفیلی و لوسمی به وجود آمد. از آن تاریخ به بعد، سالروز تأسیس این سازمان در نهم مرداد ماه، به عنوان روز ملی اهدای خون و 7 لغایت 13 مرداد ماه به عنوان هفته اهدای خون نام گذاری شده است. طبق گفته کارشناسان، هر فرد بالغ (بین ۱۷ تا ۶۵ سال) با وزن متوسط پنجاه کیلوگرم، حدود پنج و نیم تا شش لیترخون دارد و با اهدای ۲۵۰ سی سی تا ۴۵۰ سی سی از خون خود، نه تنها سلامتی خود را به مخاطره نمی اندازد، بلکه ضمن کمک به سلامتی خود، نجات بخش زندگی دیگری نیز خواهد شد.
انتقال خون در پزشکی جنبه حیاتی دارد و در موارد خاص توسط پزشک معالج تجویز میگردد. خون به اجزاء متفاوتی قابل تجزیه است که ممکن است به تنهایی یا به طور کامل در شرایط مختلفی به بیماران تزریق گردد. اجزاء خون به طور عمده عبارت اند از:
گلبولهای قرمز ( برای کم خونیها یا خونریزیها) ،پلاکتها ( برای بیماریهای خونریزی دهنده، هنگامی که شمارش پلاکتی کاهش یافته است) و پلاسما ( که برای تأمین پروتئینهای خون به کار می رود).
اهدای خون همچنین میتواند در کشف بیماریهای نهفته در اهدا کنندگان خون کاملاً مؤثر باشد. هر فرد سالم می تواند در هر سال تا چهار بار با فاصله هشت هفته (دو ماه) خون اهدا کند . مهمترین هدف انتقال خون در ایران تأمین خون و فرآوردههای سالم آن با بهترین کیفیت استاندارد مطابق با موازین تعیین شده بین المللی برای بیماران و نیازمندان و همچنین ترویج طب انتقال خون است .
فعالیت هایی که به ترویج اهدای خون کمک میکند شامل موارد ذیل است:
- - «تجلیل از اهداکنندگان خون فعلی و آینده و تشویق آنها برای ادامه روند اهدا»
- - «تشویق افراد سالم به اهدای منظم خون، هر چند وقت یکبار در راستای بهبود کیفیت زندگی بیماران وابسته به انتقال خون و کمک به ایجاد منبع خون مطمئن در همه کشورهای جهان»
- - «برجستهسازی نقش مهم اهدای داوطلبانه منظم خون و پلاسما بدون دریافت هزینه در مسیر بهبود دسترسی جهانی به فرآوردههای خونی ایمن برای همه»
- - «بسیج حمایتها در سطوح ملی، منطقهای و جهانی در میان دولتها و شرکای توسعه برای سرمایهگذاری، تقویت و حفظ برنامههای ملی خون»
تهیه و تنظیم: مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان
نظر