نهم مرداد ماه روز ملی اهدای خون
اهدای خون، اهدای زندگی
نهم مرداد در ایران به عنوان روز ملی اهدای خون شناخته شده است که در واقع روز قدردانی از اهدا کنندگان این ماده حیاتی نیز به شمار میرود. سازمان انتقال خون ایران در مرداد ۱۳۵۳ با هدف سامان بخشیدن به وضع آشفته خون رسانی و به منظور ترویج فرهنگ اهدا، تهیه و تأمین خون و فرآوردههای سالم و مطمئن و رایگان برای رفع نیاز بیماران نیازمند، به خصوص مبتلایان به تالاسمی، هموفیلی و لوسمی به وجود آمد. از آن تاریخ به بعد، سالروز تأسیس سازمان انتقال خون در نهم مرداد ماه، به عنوان روز ملی اهدای خون نامگذاری شده است. روزهایی مانند روز ملی اهدای خون در ایران و یا در هر کشوری و همچنین روز جهانی اهداکنندگان خون که مصادف با 24خرداد ماه (14 ژوئن ) است، فرصتهایی هستند که به خاطر بیاوریم زندگی انسانهای بسیاری به خون اهدایی ما وابسته است. این روز فرصت ویژهای را برای تجلیل و تشکر از اهداکنندگان داوطلب خون در سراسر جهان به خاطر هدیه خونشان فراهم میکند.
خون گران بهاترین هدیهای است که هرکسی میتواند به دیگری بدهد؛ اهدای خون باعث ضعف نمیشود و طبق مقالات منتشر شده، حجم خون (پلاسما) در عرض ۲۴ تا ۴۸ ساعت دوباره پر و تعداد گلبولهای قرمز خون پس از اهدا در بزرگسالان سالم درعرض ۳ تا ۴ هفته تکمیل میشود.
اهدای خون در درمانهای پلاسما و تحقیقات و استفادههای اضطراری و دیگر موارد متعدد به دنیا کمک زیادی کرده است.
فواید اهدای خون چیست؟
مهمترین فایده اهدای خون، همیاری درنجات زندگی انسانها و کسب رضایت الهی است.
ازفواید دیگر اهدای خون آگاهی از سلامت جسمانی میباشد که از طریق کنترلهای زیردر مراکز انتقال خون توسط پزشکان صورت می پذیرد.
پزشکان از طریق معاینه، بررسی شرح حال و سوالات لازم در مورد وضعیت سلامتی مانند سن، سوابق بیماری و داروهای مصرفی، سابقه خالکوبی و حجامت، سابقه جراحی، بارداری و ... به شناسایی و جدا نمودن افراد پر خطر و دارای منع اهدای خون ازدیگران اقدام مینمایند.
بررسی علایم اولیه حیاتی و انجام چکاپ اولیه جهت اهدای خون:
- - سنجش ضربان قلب
- - سنجش فشار خون
- - سنجش دمای بدن
- - آزمایش خون وتعیین کم خونی و گروه خونی
افرادی که بسلامت از این غرالگری اولیه عبور میکنند جهت اهدا معرفی میگردند و بررسیهای آزمایشگاهی ذیل ازخون اهداییشان نیز انجام میپذیرد:
برسیهای آزمایشگاهی لازم در خونهای اهدایی:
- - بررسی آزمایشگاهی از نظر آلودگی به ویروس HIV
- - بررسی آزمایشگاهی از نظر آلودگی به ویروس هپاتیت B
- - بررسی آزمایشگاهی از نظر آلودگی به ویروس هپاتیت c
- - بررسی آزمایشگاهی از نظر آلودگی به دیگرموارد مانند سیفلیس و...
اهدای خون میتواند به حفظ سطح آهن سالم در بدن کمک کند و با کاهش سطح آهن اضافی در خون از هموکروماتوز جلوگیری کند، بنابراین اهدای خون منظم خطر حمله قلبی را به حداقل میرساند. پس از اهدای خون نیز بدن سلولهای جدیدی تولید میکند تا سلامت کلی را بهبود ببخشد و در عرض ۴۸ ساعت پس از اهدای خون، حجم خون از دست رفته را جایگزین کند. اکثر افرادی که خون خود را اهدا میکنند، دوران بهبود از بیماریهای خود را با سرعت بیشتری سپری میکنند ضمن اینکه اهدای خون به کاهش وزن کمک میکند و باعث تضمین سلامت کبد میگردد. این عمل همچنین ممکن است مزایای روانی برای اهداکننده داشته باشد.
مصرف کنندگان اصلی خون و فرآورده های آن:
- - بیماران تالاسمی
- - بیماران مبتلا به مبتلایان به بیماری های خونریزی دهنده و انواع هموفیلی
- - بیماران دیالیزی
- - بیماران نیازمند جراحی های بزرگ
- - نوزادان مبتلا به زردی ناشی از ناسازگاری خون مادر و جنین
- - بیماران پیوند اعضاء
- - بیماران دارای سوختگی شدید
- - بیماران دارای کم خونی های مزمن
- - انواع سرطان ها بخصوص در مرحله ی شیمی درمانی
تهیه و تنظیم: مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان
#روز#نهم مرداد #اهدای خون #مرکز بهداشت، درمان و مشاوره دانشجویان کدخبرنگار: 110115
نظر